Choć są osoby, którym smakuje menu oferowane na pokładzie samolotu, z założenia, jedzenie lotnicze nie cieszy się dobrą opinią wśród podróżnych.
W ostatnich latach sytuacja ta uległa jednak zmianie. Wartością dodaną linii lotniczych, mającą na celu przyciągnięcie klientów, zwłaszcza w klasie biznes i pierwszej, jest posiłek podczas lotu. W tym celu wiele linii lotniczych wprowadziło menu przygotowane przez najlepszych szefów kuchni, w tym przez tych wyróżnionych gwiazdką Michelin.
Co roku amerykański magazyn Food&Wine organizuje konkurs Global Tastemakers Awards, w którym nagradzane są najlepsze restauracje, bary, hotele i targi jedzeniowe na całym świecie. Powstaje również ranking 10 najlepszych linii lotniczych pod względem serwowanego menu. W ubiegłym roku ponad 180 dziennikarzy kulinarnych i podróżniczych z całego świata głosowało na swoich faworytów, opierając się nie tylko na jedzeniu, ale także na zrównoważonym rozwoju i tym, czy dania są zdrowe.
Oto lista:
Linie Emirates, które w ubiegłym roku zajęły drugie miejsce, od dawna wyróżniają się wyjątkową ofertą gastronomiczną na pokładach samolotów, łączącą kulinarne innowacje z tradycyjnymi smakami. Linie oferują wszystko, od wykwintnych dań wegańskich, takich jak jackfruit biryani, po klasyczne dania typu comfort food.
Niezależnie od tego, czy jest to posiłek serwowany na szlachetnej porcelanie Royal Doulton w klasie biznes, czy pyszny paneer makhani w klasie ekonomicznej, Emirates gwarantują jakość i różnorodność na każdym poziomie. Desery, takie jak czekoladowe ciasto truflowe, oraz starannie wyselekcjonowana gama win i napojów, w tym musujący Chandon w klasie ekonomicznej Premium, podnoszą jakość posiłków podczas lotu. To połączenie zróżnicowanej oferty i dbałości o szczegóły stawia Emirates w czołówce najlepszych restauracji na wysokościach.
Sezonowość i świeżość definiują doznania kulinarne Turkish Airlines podczas lotu. Na wybranych trasach pasażerowie mogą cieszyć się luksusem kucharzy przygotowujących światowej klasy posiłki w trakcie podróży. Menu obejmuje regionalne tureckie przekąski i wykwintne specjały z grilla, takie jak kebab Adana. Być może największą nowością w zeszłym roku była oferta chleba na zakwasie i pita z sezamem.
Klasa ekonomiczna również nie pozostaje w tyle, oferując gorące kanapki o wyjątkowych smakach, takich jak pesto i girit ezme.
Singapore Airlines przenosi doznania kulinarne na dużych wysokościach na wyższy poziom. Aby upewnić się, że smak przepisów nie zmieni się z powodu ciśnienia na wysokości 10 000 metrów, zespół kuchenny linii najpierw testuje potrawy w kabinie ciśnieniowej na ziemi, a następnie wprowadza niezbędne zmiany.
Ponadto, dla pasażerów lecących w klasach powyżej ekonomicznej, linia oferuje usługę „Book the Cook”, która pozwala na wcześniejsze zamówienie ekskluzywnych dań, które w przeciwnym razie nie byłyby dostępne na pokładzie.
Na pokładzie Cathay Pacific można delektować się świeżo parzoną kawą lub spróbować „Betsy”, rzemieślniczego jasnego piwa warzonego specjalnie na dużych wysokościach. Pasażerowie pierwszej klasy mogą skosztować kawioru z ekologicznych upraw, serwowanego w eleganckich łyżeczkach z masy perłowej. Każdy szczegół podczas lotu jest połączeniem smaków i ekologicznego wyrafinowania.
Na pasażerów klasy ekonomicznej czekają smaki kuchni Hongkongu zmieszane z kuchnią międzynarodową.
Chociaż linia lotnicza straciła swoje pierwsze miejsce, nadal jest jednym z faworytów. Qatar Airways pozwala cieszyć się posiłkami wedle Twojego własnego harmonogramu - jesz, kiedy jesteś głodny, niezależnie od pory. W klasie pierwszej lub biznesowej pasażerowie mogą skorzystać z wielu opcji dostosowanych do ich gustu i diety dzięki menu à la carte.
W klasie ekonomicznej dostępne są takie opcje, jak tajskie curry z kurczaka lub makaron warzywny.
Wiemy nie od dziś, że Francuzi poważnie traktują swoją gastronomię, a Air France nie jest tu wyjątkiem. Od zeszłego roku linia współpracuje z konstelacją najlepszych francuskich szefów kuchni. Zarówno w klasie La Première, jak i w klasie biznes podczas lotów długodystansowych, pasażerowie mogą cieszyć się menu stworzonym przez gwiazdorskich szefów kuchni, takich jak Arnaud Lallement i Anne-Sophie Pic. Wszystko to składa się na zaangażowanie linii lotniczej w dostarczanie świeżych, lokalnych i sezonowych składników, serwowanych w ekologicznych opakowaniach.
Świeże, sezonowe składniki, odzwierciedlające istotę każdego miejsca docelowego, są gwiazdami posiłków Korean Air na pokładzie. Pasażerowie mogą delektować się bogatymi koreańskimi smakami, takimi jak bibimbap i duszona makrela. Zaangażowanie linii lotniczej w smak i jakość zostało nawet uhonorowane prestiżową nagrodą Mercury Award. Ponadto wybór win jest starannie dobierany przez Marca Almerta, zdobywcę tytu łu ASI World's Best Sommelier 2019.
Japońska firma współpracuje z Toru Okudą przy projektowaniu kuchni oraz z Ryutą Iizuką przy tworzeniu wyrafinowanych dań francuskich. Ich menu obejmuje sałatkę z kraba i awokado z kumkwatem, sałatę łodygową prezentowaną w stylu japońskiego noworocznego kadomatsu oraz ankimo, wątróbkę z żabnicy gotowaną na wolnym ogniu z egzotyczną przyprawą arima i pieprzem sansho z sezonowymi warzywami.
Etihad na nowo definiuje posiłki na pokładzie dzięki podejściu „od pola do stołu”. Linia współpracuje z gospodarstwami rolnymi w Zjednoczonych Emiratach Arabskich i regionie, aby oferować świeże, lokalnie pozyskiwane produkty. Oznacza to, że liście sałaty są zbierane na kilka godzin przed lotem.
W zeszłym roku Delta nawet nie znalazła się na liście, ale linia lotnicza podnosi jakość posiłków podczas lotu. Teraz możecie cieszyć się filiżanką herbaty Thrive Farmers, wiedząc, że wspierasz zrównoważone rolnictwo. A jeśli lecisz pierwszą klasą podczas długich lotów, przygotujcie się na fantastyczne dania, takie jak osso buco duszone w piwie imbirowym i żeberka wołowe z sosem barbecue, przygotowane przez słynną restaurację Fox Bros. BBQ z Atlanty. Aha, i nie zapomnijcie zarezerwować miejsca na deser: tarta z rabarbarem i truskawkami to prawdziwy przysmak.
Używamy plików cookie, aby poprawić komfort przeglądania, dostarczać spersonalizowane treści i analizować nasz ruch. Klikając „Akceptuj wszystko”, zgadzasz się na to i wyrażasz zgodę na udostępnianie tych informacji stronom trzecim oraz na przetwarzanie Twoich danych w USA. Aby uzyskać więcej informacji, przeczytaj tu: .
W każdej chwili możesz dostosować swoje preferencje. Jeśli odmówisz, będziemy używać tylko niezbędnych plików cookie i niestety nie będziesz otrzymywać żadnych spersonalizowanych treści. By odmówić .