WakacyjniPiraci
Profile
Impressions and Other Assets/psb_background_picture
Znajdź i zarezerwuj wymarzone wakacjeZarezerwuj hotel, loty i więcej
Znajdź i zarezerwuj wymarzone wakacje
Lot & HotelWczasyNartySamochody
Kierunek
-

Oferty wybrane przez załogę Piratów

Daj się zainspirować

Najnowsze oferty znalezione przez naszych ekspertów
WakacyjniPiraci
Profile
WakacyjniPiraci

Oferty wybrane przez załogę Piratów

Daj się zainspirować

Najnowsze oferty znalezione przez naszych ekspertów
Donut, Pączek, Tłusty Czwartek

Pączki je się na całym świecie (i to od dawna) 🍩🤤

Dziś kolejny tłusty czwartek (czyli wiosna za pasem!), więc podrzucamy Wam trochę informacji o zjadanym w tym dniu przysmaku. Trochę historii, trochę geografii, a jak ktoś chce jechać i spróbować w innych rejonach świata - są też linki do wycieczek. No to smacznego! 🤤

To jeden z polskich symboli kulinarnych i najbardziej tradycyjnych polskich ciast. Pisał o nich już Mikołaj Rej w "Żywotach człowieka poczciwego".

Opublikował/a
Jackie Sparrow·27.02.2025
Udostępnij

Jak wygląda i smakuje polski pączek - każdy wie: okrąglutki, lekko spłaszczony, z lukrem i skórką pomarańczową albo cukrem pudrem, nadziany różą albo innym smakowitym nadzieniem: budyniem, czekoladą, likierem, a nawet twarogiem. Większość z nas wie też, ile potrafi kosztować 😅 - krążą o tym memy, pogłoski, szepcze się na ucho i pokazuje pączkowe paragony grozy. A jak wygląda sytuacja pączka na świecie? Jak daleko sięga jego historia?

🍩 Pączek i jego historia

Pączki znano już w czasach starożytnego Rzymu, choć niewiele miały wspólnego z dzisiejszymi słodkościami. Spożywano je na przełomie zimy i wiosny. Były to raczej tłuste, wytrawne przysmaki – formowano kulki z ciasta chlebowego, faszerowano je... słoniną, a następnie smażono i podawano z sosem rybnym (robi się coraz ciekawiej!) Dopiero Arabowie wpadli na pomysł przyrządzania ich w wersji słodkiej – smażone ciasto drożdżowe obficie polewając miodem.

W XV wieku Niemcy nadziewali pączki mięsem i grzybami (tego się można spodziewać!), natomiast w Polsce stały się one nieodłącznym elementem Ostatków.

Na kontynent amerykański trafiły za sprawą holenderskich emigrantów, którzy wypełniali je konfiturą śliwkową albo jabłkową. A potem za sprawą amerykańskich policjantów w filmach i Dunkin Donuts rozprzestrzeniły się te typowo "amerykańskie" - w ksztalcie oponki, z rozmaitymi polewami zamiast nadzienia.

A skąd u nas kształt spłaszczonej kulki? Istnieje legenda o berlińskim cukierniku, który z powodu słabego zdrowia nie mógł służyć w armii pruskiej, więc zamiast tego gotował. Podobno to właśnie on zaczął formować pączki na kształt kul armatnich. Ciekawe, czy jego pączki były też równie ciężkie! 😅

W Polsce słodkie pączki zaczęto przygotowywać w XVI wieku. Dawniej w Polsce można było spotkać takie nadziewane orzechami włoskimi albo migdałami. Ale nie myślcie, że tylko nasi sąsiedzi wykazywali się ułańską wręcz fantazją, jeśli chodzi o to, z czym spożywać pączki. Wcześniejsze polskie wersje miały bardziej wytrawny charakter – nadziewano je... słoniną. W XVIII wieku, za panowania króla Augusta III tak natomiast miały się sprawy na królewskim stole:

"Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet – wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska." Ja zdmuchnęłabym go wiatrowi sprzed nosa!

🍩 Pączkowa geografia - gdzie na świecie jada się pączki. I jak?

Zacznę od tych najbardziej znanych wersji:

  • Donutsamerykańska klasyka! Te słynne pączki z dziurką w środku pokrywa się kolorowymi polewami z różnymi dodatkami - a to pianki marshmallows, a to kolorową posypką czy równie kolorowymi smakowymi lukrami lub czekoladą.

  • Churroshiszpańska odsłona smażonego ciasta. Najczęściej podaje się je z gorącą czekoladą do maczania.

  • Zeppole – specjalność Neapolu, w której nadzienie nie jest ukryte w środku, lecz znajduje się na wierzchu. Czy tylko ja pomyślałam o pączku nadziewanym pizzą neapolitańską...? 😅

  • Bunuelos – typowe pączki w Ameryce Łacińskiej. Ciasto bywa wzbogacane o anyż, a same pączki podaje się z syropem.

  • Loukoumades – te małe, złociste kulki to grecko-cypryjsko-turecki przysmak. Po usmażeniu są zanurzane w syropie lub miodzie.

  • Lokmatureckie mini pączki, smażone na głębokim tłuszczu, a potem skąpane w syropie cukrowym lub miodowym. Brzmi dokładnie jak powyżej, prawda?

  • Crullers – znane również jako oponki, mają kształt obwarzanków. Powstają z beignet – francuskiego ciasta wyciskanego ze szprycy i smażonego w głębokim tłuszczu. Szczególną popularność zdobyły w Nowym Orleanie. Zapewne na Mardi Gras - tłusty wtorek!

  • Farsangi fánk - węgierska wersja ciasta podawana bez nadzienia, osobno, obok na talerzu.

Kreple - to pączki na Górnym Śląsku. Nazwa jest już stara, pochodzi od znanego już w XVIII wieku w języku śląskim słowa Kraeppel.

Brak treściBrak treści

Aby zobaczyć zawartość tego zewnętrznego serwisu musisz zaakceptować pliki cookies i politykę prywatności

  • Sufganijot – tradycyjne żydowskie pączki, które spożywa się podczas święta Chanuki.

  • Bamieh – to ciasto, które wyciska się przez specjalną formę, smaży na oleju, a następnie zanurza w syropie. Jest popularne na Bliskim Wschodzie.

  • Youtiaochińska wersja pączków, w przeciwieństwie do większości, te są słone i najczęściej jadane na śniadanie.

  • Pfannkuchen - Niemcy używają tego słowa, gdy mają na myśli pączka. Albo naleśnika. A żeby nie było za łatwo - w niektórych regionach kraju pączek to Berliner, czyli Berlińczyk.

  • Bolas de Berlim, Boule de Berlin, Berliininmunkki - inspiracja Berlinem występuje w pączkowej nomenklaturze również w Portugalii, Francji i Finlandii. We wszystkich 3 krajach pączki wyglądają na szczęście jak należy!

  • Bombolini – pochodzą z północnych Włoch. Wypełnia się je kremem, czekoladą lub owocami.

🍩 Pączkowe ciekawostki:

  • Istnieje w Polsce przesąd, że kto w tłusty czwartek nie zje pączka, temu nie będzie się dobrze wiodło.

  • Przeciętny Polak zjada w tłusty czwartek 2,5 pączka, a cała Polska pochłania w ten dzień prawie 100 milionów smażonych kuleczek. Bogaty naród 😅

  • Jeden pączek (przeciętnej wielkości) ma od 250 do 400 kcal. Dobrze, że tłusty czwartek jest tylko raz w roku!

  • Najwyższa wieża ułożona została z 3100 pączków, była wysoka na 152 cm (to tyle co ja!) Nasuwa się pytanie - kto umiał sie powstrzymać od zjedzenia takiej góry pyszności?!

  • Rok 2004, Nowy Jork. Powstał największy pączek świata, został oczywiście uhonorowany wpisem do Księgi Rekordów Guinnessa! Jego wymiary: grubość - pół metra, średnica - 183 cm, waga - prawie 394 kg. Dorosły samiec jelenia waży zwykle między 300 a 400 kg. 🦌

  • W Księdze Rekordów Guinnessa znajduje się więcej pączkowych rekordów!

Myślicie, że tegoroczne ceny pączków w Polsce też pobiją rekord? Ile zapłaciliście i ile zjedliście w tym roku? Dajcie znać w komentarzach!

Brak treściBrak treści

Aby zobaczyć zawartość tego zewnętrznego serwisu musisz zaakceptować pliki cookies i politykę prywatności

Źródła: National Geographic, Wikipedia

Zgłoś wątpliwości prawne

Cenimy Twoją prywatność

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort przeglądania, dostarczać spersonalizowane treści i analizować nasz ruch. Klikając „Akceptuj wszystko”, zgadzasz się na to i wyrażasz zgodę na udostępnianie tych informacji stronom trzecim oraz na przetwarzanie Twoich danych w USA. Aby uzyskać więcej informacji, przeczytaj tu: .

W każdej chwili możesz dostosować swoje preferencje. Jeśli odmówisz, będziemy używać tylko niezbędnych plików cookie i niestety nie będziesz otrzymywać żadnych spersonalizowanych treści. By odmówić .