WakacyjniPiraci
Profile
Impressions and Other Assets/psb_background_picture
Znajdź i zarezerwuj wymarzone wakacjeZarezerwuj hotel, loty i więcej
Znajdź i zarezerwuj wymarzone wakacje
Kierunek
-

Oferty wybrane przez załogę Piratów

Daj się zainspirować

Najnowsze oferty znalezione przez naszych ekspertów
WakacyjniPiraci
Profile
WakacyjniPiraci

Oferty wybrane przez załogę Piratów

Daj się zainspirować

Najnowsze oferty znalezione przez naszych ekspertów
mediavault_images/cocktails_in_the_bar_b21czs
Ta oferta jest nieaktualna.
Różne

Drinki dookoła świata

Drinki dookoła świata - zrób je sam i poczuj się jak w miejscach, z których pochodzą! Podajemy przepisy!

Opublikował/a
Agata·1.04.2021
Zapisz
Udostępnij

Czyż nie ma lepszej okazji niż teraz, żeby podszkolić swoje umiejętności barmańskie i spróbować zrobić drinki, jakie serwuje się w różnych miejscach świata? Podpowiemy, Wam jak i przy okazji dowiecie się, skąd one właściwie pochodzą!

Szczegóły

Cosmopolitan, Nowy Jork

Drink stał się znany dzięki serialowi "Seks w wielkim mieście", w którym Carrie i jej przyjaciółki znalazły szczególne upodobanie. My również chcemy poczuć atmosferę Nowego Jorku!

Składniki:

40 ml wódki cytrynowej

20 ml likieru Cointreau lub triple sec

20 ml soku z limonki

20 ml soku żurawinowego

skórka pomarańczy

kostki lodu

Sposób przygotowania:

Do shakera wrzuć kostki lodu. Dodaj wszystkie składniki (oprócz pomarańczy). Dokładnie wstrząśnij i nalej do schłodzonego kieliszka. Drink ozdób skórką z pomarańczy.

Mojito, Hawana

Narodowy kubański drink, lubował się w nim również Ernest Hemingway. Chcecie również poczuć się jak w Hawanie?

Składniki:

Sok z 1 limonki

1 łyżka stołowa brązowego cukru

garstka liści mięty

60 ml białego rumu

25 ml wody gazowanej

kruszony lód

Sposób przygotowania:

Do szklanki wrzucamy limonkę, dodajemy cukier, ugniatamy. Dodajemy listki mięty i kruszony lód. Następnie dodajemy rum i mieszamy. Dopełniamy kruszonym lodem oraz wodą gazowaną.

Aperol Spritz, Włochy

Kto był w północnych Włoszech ten wie, jak bardzo popularny jest ten drink. Oryginalnie wywodzi się z Padwy. Zaimponujcie innym i przygotujcie go sami!

Składniki:

75 ml Prosecco

75 ml Aperolu

25 ml wody gazowanej

lód

plasterek pomarańczy

Sposób przygotowania:

Do kieliszka wrzucamy lód, dodajemy prosecco, Aperol i wodę. Na koniec wrzucamy plasterek pomarańczy. Wszystko mieszamy najlepiej mieszadłem kelnerskim.

Margarita, Meksyk

Historia głosi, że drink stworzył barman z Tijuany dla tancerza, który pił tequilę, ale nie chciał pić szotów. Historii jest jednak więcej, ale jedno jest pewne: 22 lutego do narodowy dzień Margarity w Meksyku. Zróbmy sobie drinka z tej okazji ... już teraz!

Składniki:

40 ml tequili

20 ml Triple Sec

15 ml soku z limetki

kostki lodu

sól do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do shakera wrzucamy kostki lodu, alkohol i sok z limetki. Brzeg kieliszka moczymy w soku z limetki i otaczamy solą. Drinka wlewamy do kieliszka (bez lodu).

Caipirinha, Brazylia

Przenieśmy się do ciepłej Brazylii i spróbujmy ich narodowego koktajlu! To najpopularniejszy drink w całej Ameryce Południowej i każdy kraj ma swój sposób na jego przygotowanie. My jednak zrobimy oryginalny!

Składniki:

pół limonki

2 łyżeczki cukru trzcinowego

40 ml cachacy

kruszony lód

limonka do ozdoby

Sposób przygotowania:

Limonki pokroić, zasypać cukrem i ugnieść. Dodać kruszony lód, wlać cachacę i wymieszać wszystko w shakerze. Wstrząsnąć i przelać do szklanki.

Pisco sour, Peru i Chile

Wciąż toczy się spór, kto wynalazł ten koktajl, dlatego podajemy oba kraje: Peru i Chile. Dla nas oba są piękne i jeśli dzięki temu drinkowi możemy choć trochę poczuć atmosfery takich miejsc, to nie mamy nic przeciwko!

Składniki:

60 ml pisco

20 ml syropu cukrowego

10 ml soku z limonki

1 białko kurze

2 krople angostury

lód

Sposób przygotowania:

Ubijamy białko. Dodajemy do shakera lód, sok z linki, syrop cukrowy i ubite białko. Wszystko mieszamy do powstania piany. Potem dodajemy pisco i jeszcze raz mieszamy. Przelewamy do kieliszka i na koniec dodajemy kropelką angostury.

Black Russian, Bruksela

Drinka stworzył belgijski barman w Hotelu Metropole, by uhonorować amerykańskiego ambasadora. My również możemy uhonorować siebie i naszych gości takim napojem!

Składniki:

50 ml wódki

20 ml likieru kawowego (Kahlua)

lód

Sposób przygotowania:

Do szklanki wrzucamy kostki lodu. Wlewamy wódkę i liker, następnie mieszamy.

Singapore Sling, Singapur

Ten drink powstał w Hotelu Raffles w Singapurze ok 1915 r. Najpierw nazywano go gin sling.

Składniki:

45 ml ginu

10 ml likieru wiśniowego

8 ml triple sec

8 ml likieru Pimm's

30 ml soku z cytryny

15 ml soku ananasowego

5 ml syropu cukrowego

kropla Bittera

woda gazowana

wisienka

ananas

lód

Sposób przygotowania:

Do shakera wrzucamy gin, sok ananasowy, sok z cytryny, triple sec, likier wiśniowy, Pimms i syrop cukrowy, syrop cukrowy i Bittersa. Mieszamy, wlewamy do szklanki i dodajemy odrobinę wody gazowanej. Dekorujemy ananasem i wisienką.

Inne opcje

Brakuje Wam barmańskich przyrządów do zrobienia takich drinków albo chcielibyście zrobić kurs barmana? Mamy dla Was listę:

Tagi

Weekend
Zgłoś wątpliwości prawne

Cenimy Twoją prywatność

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort przeglądania, dostarczać spersonalizowane treści i analizować nasz ruch. Klikając „Akceptuj wszystko”, zgadzasz się na to i wyrażasz zgodę na udostępnianie tych informacji stronom trzecim oraz na przetwarzanie Twoich danych w USA. Aby uzyskać więcej informacji, przeczytaj tu: .

W każdej chwili możesz dostosować swoje preferencje. Jeśli odmówisz, będziemy używać tylko niezbędnych plików cookie i niestety nie będziesz otrzymywać żadnych spersonalizowanych treści. By odmówić .