WakacyjniPiraci
Profile

Cenimy Twoją prywatność

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort przeglądania, dostarczać spersonalizowane treści i analizować nasz ruch. Klikając „Akceptuj wszystko”, zgadzasz się na to i wyrażasz zgodę na udostępnianie tych informacji stronom trzecim oraz na przetwarzanie Twoich danych w USA. Aby uzyskać więcej informacji, przeczytaj tu: .

W każdej chwili możesz dostosować swoje preferencje. Jeśli odmówisz, będziemy używać tylko niezbędnych plików cookie i niestety nie będziesz otrzymywać żadnych spersonalizowanych treści. By odmówić .

mediavault_images/cocktails_in_the_bar_b21czs
Ta oferta jest nieaktualna.
Różne

Drinki dookoła świata

Drinki dookoła świata - zrób je sam i poczuj się jak w miejscach, z których pochodzą! Podajemy przepisy!

Opublikował/a
Agata·1.04.2021
Zapisz
Udostępnij

Czyż nie ma lepszej okazji niż teraz, żeby podszkolić swoje umiejętności barmańskie i spróbować zrobić drinki, jakie serwuje się w różnych miejscach świata? Podpowiemy, Wam jak i przy okazji dowiecie się, skąd one właściwie pochodzą!

Szczegóły

Cosmopolitan, Nowy Jork

Drink stał się znany dzięki serialowi "Seks w wielkim mieście", w którym Carrie i jej przyjaciółki znalazły szczególne upodobanie. My również chcemy poczuć atmosferę Nowego Jorku!

Składniki:

40 ml wódki cytrynowej

20 ml likieru Cointreau lub triple sec

20 ml soku z limonki

20 ml soku żurawinowego

skórka pomarańczy

kostki lodu

Sposób przygotowania:

Do shakera wrzuć kostki lodu. Dodaj wszystkie składniki (oprócz pomarańczy). Dokładnie wstrząśnij i nalej do schłodzonego kieliszka. Drink ozdób skórką z pomarańczy.

Mojito, Hawana

Narodowy kubański drink, lubował się w nim również Ernest Hemingway. Chcecie również poczuć się jak w Hawanie?

Składniki:

Sok z 1 limonki

1 łyżka stołowa brązowego cukru

garstka liści mięty

60 ml białego rumu

25 ml wody gazowanej

kruszony lód

Sposób przygotowania:

Do szklanki wrzucamy limonkę, dodajemy cukier, ugniatamy. Dodajemy listki mięty i kruszony lód. Następnie dodajemy rum i mieszamy. Dopełniamy kruszonym lodem oraz wodą gazowaną.

Aperol Spritz, Włochy

Kto był w północnych Włoszech ten wie, jak bardzo popularny jest ten drink. Oryginalnie wywodzi się z Padwy. Zaimponujcie innym i przygotujcie go sami!

Składniki:

75 ml Prosecco

75 ml Aperolu

25 ml wody gazowanej

lód

plasterek pomarańczy

Sposób przygotowania:

Do kieliszka wrzucamy lód, dodajemy prosecco, Aperol i wodę. Na koniec wrzucamy plasterek pomarańczy. Wszystko mieszamy najlepiej mieszadłem kelnerskim.

Margarita, Meksyk

Historia głosi, że drink stworzył barman z Tijuany dla tancerza, który pił tequilę, ale nie chciał pić szotów. Historii jest jednak więcej, ale jedno jest pewne: 22 lutego do narodowy dzień Margarity w Meksyku. Zróbmy sobie drinka z tej okazji ... już teraz!

Składniki:

40 ml tequili

20 ml Triple Sec

15 ml soku z limetki

kostki lodu

sól do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do shakera wrzucamy kostki lodu, alkohol i sok z limetki. Brzeg kieliszka moczymy w soku z limetki i otaczamy solą. Drinka wlewamy do kieliszka (bez lodu).

Caipirinha, Brazylia

Przenieśmy się do ciepłej Brazylii i spróbujmy ich narodowego koktajlu! To najpopularniejszy drink w całej Ameryce Południowej i każdy kraj ma swój sposób na jego przygotowanie. My jednak zrobimy oryginalny!

Składniki:

pół limonki

2 łyżeczki cukru trzcinowego

40 ml cachacy

kruszony lód

limonka do ozdoby

Sposób przygotowania:

Limonki pokroić, zasypać cukrem i ugnieść. Dodać kruszony lód, wlać cachacę i wymieszać wszystko w shakerze. Wstrząsnąć i przelać do szklanki.

Pisco sour, Peru i Chile

Wciąż toczy się spór, kto wynalazł ten koktajl, dlatego podajemy oba kraje: Peru i Chile. Dla nas oba są piękne i jeśli dzięki temu drinkowi możemy choć trochę poczuć atmosfery takich miejsc, to nie mamy nic przeciwko!

Składniki:

60 ml pisco

20 ml syropu cukrowego

10 ml soku z limonki

1 białko kurze

2 krople angostury

lód

Sposób przygotowania:

Ubijamy białko. Dodajemy do shakera lód, sok z linki, syrop cukrowy i ubite białko. Wszystko mieszamy do powstania piany. Potem dodajemy pisco i jeszcze raz mieszamy. Przelewamy do kieliszka i na koniec dodajemy kropelką angostury.

Black Russian, Bruksela

Drinka stworzył belgijski barman w Hotelu Metropole, by uhonorować amerykańskiego ambasadora. My również możemy uhonorować siebie i naszych gości takim napojem!

Składniki:

50 ml wódki

20 ml likieru kawowego (Kahlua)

lód

Sposób przygotowania:

Do szklanki wrzucamy kostki lodu. Wlewamy wódkę i liker, następnie mieszamy.

Singapore Sling, Singapur

Ten drink powstał w Hotelu Raffles w Singapurze ok 1915 r. Najpierw nazywano go gin sling.

Składniki:

45 ml ginu

10 ml likieru wiśniowego

8 ml triple sec

8 ml likieru Pimm's

30 ml soku z cytryny

15 ml soku ananasowego

5 ml syropu cukrowego

kropla Bittera

woda gazowana

wisienka

ananas

lód

Sposób przygotowania:

Do shakera wrzucamy gin, sok ananasowy, sok z cytryny, triple sec, likier wiśniowy, Pimms i syrop cukrowy, syrop cukrowy i Bittersa. Mieszamy, wlewamy do szklanki i dodajemy odrobinę wody gazowanej. Dekorujemy ananasem i wisienką.

Inne opcje

Brakuje Wam barmańskich przyrządów do zrobienia takich drinków albo chcielibyście zrobić kurs barmana? Mamy dla Was listę:

Tagi

Weekend
Zgłoś wątpliwości prawne