Drinki dookoła świata - zrób je sam i poczuj się jak w miejscach, z których pochodzą! Podajemy przepisy!
Czyż nie ma lepszej okazji niż teraz, żeby podszkolić swoje umiejętności barmańskie i spróbować zrobić drinki, jakie serwuje się w różnych miejscach świata? Podpowiemy, Wam jak i przy okazji dowiecie się, skąd one właściwie pochodzą!
Drink stał się znany dzięki serialowi "Seks w wielkim mieście", w którym Carrie i jej przyjaciółki znalazły szczególne upodobanie. My również chcemy poczuć atmosferę Nowego Jorku!
Składniki:
40 ml wódki cytrynowej
20 ml likieru Cointreau lub triple sec
20 ml soku z limonki
20 ml soku żurawinowego
skórka pomarańczy
kostki lodu
Sposób przygotowania:
Do shakera wrzuć kostki lodu. Dodaj wszystkie składniki (oprócz pomarańczy). Dokładnie wstrząśnij i nalej do schłodzonego kieliszka. Drink ozdób skórką z pomarańczy.
Narodowy kubański drink, lubował się w nim również Ernest Hemingway. Chcecie również poczuć się jak w Hawanie?
Składniki:
Sok z 1 limonki
1 łyżka stołowa brązowego cukru
garstka liści mięty
60 ml białego rumu
25 ml wody gazowanej
kruszony lód
Sposób przygotowania:
Do szklanki wrzucamy limonkę, dodajemy cukier, ugniatamy. Dodajemy listki mięty i kruszony lód. Następnie dodajemy rum i mieszamy. Dopełniamy kruszonym lodem oraz wodą gazowaną.
Kto był w północnych Włoszech ten wie, jak bardzo popularny jest ten drink. Oryginalnie wywodzi się z Padwy. Zaimponujcie innym i przygotujcie go sami!
Składniki:
75 ml Prosecco
75 ml Aperolu
25 ml wody gazowanej
lód
plasterek pomarańczy
Sposób przygotowania:
Do kieliszka wrzucamy lód, dodajemy prosecco, Aperol i wodę. Na koniec wrzucamy plasterek pomarańczy. Wszystko mieszamy najlepiej mieszadłem kelnerskim.
Historia głosi, że drink stworzył barman z Tijuany dla tancerza, który pił tequilę, ale nie chciał pić szotów. Historii jest jednak więcej, ale jedno jest pewne: 22 lutego do narodowy dzień Margarity w Meksyku. Zróbmy sobie drinka z tej okazji ... już teraz!
Składniki:
40 ml tequili
20 ml Triple Sec
15 ml soku z limetki
kostki lodu
sól do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do shakera wrzucamy kostki lodu, alkohol i sok z limetki. Brzeg kieliszka moczymy w soku z limetki i otaczamy solą. Drinka wlewamy do kieliszka (bez lodu).
Przenieśmy się do ciepłej Brazylii i spróbujmy ich narodowego koktajlu! To najpopularniejszy drink w całej Ameryce Południowej i każdy kraj ma swój sposób na jego przygotowanie. My jednak zrobimy oryginalny!
Składniki:
pół limonki
2 łyżeczki cukru trzcinowego
40 ml cachacy
kruszony lód
limonka do ozdoby
Sposób przygotowania:
Limonki pokroić, zasypać cukrem i ugnieść. Dodać kruszony lód, wlać cachacę i wymieszać wszystko w shakerze. Wstrząsnąć i przelać do szklanki.
Wciąż toczy się spór, kto wynalazł ten koktajl, dlatego podajemy oba kraje: Peru i Chile. Dla nas oba są piękne i jeśli dzięki temu drinkowi możemy choć trochę poczuć atmosfery takich miejsc, to nie mamy nic przeciwko!
Składniki:
60 ml pisco
20 ml syropu cukrowego
10 ml soku z limonki
1 białko kurze
2 krople angostury
lód
Sposób przygotowania:
Ubijamy białko. Dodajemy do shakera lód, sok z linki, syrop cukrowy i ubite białko. Wszystko mieszamy do powstania piany. Potem dodajemy pisco i jeszcze raz mieszamy. Przelewamy do kieliszka i na koniec dodajemy kropelką angostury.
Drinka stworzył belgijski barman w Hotelu Metropole, by uhonorować amerykańskiego ambasadora. My również możemy uhonorować siebie i naszych gości takim napojem!
Składniki:
50 ml wódki
20 ml likieru kawowego (Kahlua)
lód
Sposób przygotowania:
Do szklanki wrzucamy kostki lodu. Wlewamy wódkę i liker, następnie mieszamy.
Ten drink powstał w Hotelu Raffles w Singapurze ok 1915 r. Najpierw nazywano go gin sling.
Składniki:
45 ml ginu
10 ml likieru wiśniowego
8 ml triple sec
8 ml likieru Pimm's
30 ml soku z cytryny
15 ml soku ananasowego
5 ml syropu cukrowego
kropla Bittera
woda gazowana
wisienka
ananas
lód
Sposób przygotowania:
Do shakera wrzucamy gin, sok ananasowy, sok z cytryny, triple sec, likier wiśniowy, Pimms i syrop cukrowy, syrop cukrowy i Bittersa. Mieszamy, wlewamy do szklanki i dodajemy odrobinę wody gazowanej. Dekorujemy ananasem i wisienką.
Brakuje Wam barmańskich przyrządów do zrobienia takich drinków albo chcielibyście zrobić kurs barmana? Mamy dla Was listę:
Używamy plików cookie, aby poprawić komfort przeglądania, dostarczać spersonalizowane treści i analizować nasz ruch. Klikając „Akceptuj wszystko”, zgadzasz się na to i wyrażasz zgodę na udostępnianie tych informacji stronom trzecim oraz na przetwarzanie Twoich danych w USA. Aby uzyskać więcej informacji, przeczytaj tu: .
W każdej chwili możesz dostosować swoje preferencje. Jeśli odmówisz, będziemy używać tylko niezbędnych plików cookie i niestety nie będziesz otrzymywać żadnych spersonalizowanych treści. By odmówić .